Söndag 4 april 2010

Påskhelgen har varit fylld av hästträning, alltså inget ovanligt för oss. Jobbade hela skärtorsdagen och på långfredagen kom Mailn, Anna och Jonna och red och körde en lång tur. Pärlan som haft lite vintervila en månad är nu igångsatt med ridning och körning.

På Påskafton åkte vi till Solvalla och träning där. Strålande sol och en hel del ekipage hade letat sig dit. Strumpan, Irrbloss och Candle var med i lastbilen. Marika och Bosse mötte upp där med Dumle Ess. Körde först med Candle och Irre, syns på bilden nedan. Irre kördes av Marika som ska köra honom i kvalet nästa vecka, sedan är årspremiären planerad till 18 april och Bergsåker för Irrbloss. Då tänkte vi även starta Candle som gick första riktigt ordentliga snabbjobbet och kändes väldigt bra.

solvalla3

solvalla1

solvalla2

Dumle Ess och Strumpan tränade tillsammans. Både Marika och jag var nöjda med våra hästar efter träningen och Dumle följer med oss nästa vecka till Solvalla också. Det är perfekt och kunna träna unghästar tillsammans, även fast det ibland kan bli lite "en blind, leder en blind"-effekt. Strumpan planerar vi att kvala så fort som möjligt och sedan får första start vänta lite.

Påskdagen började tidigt då Vera och Olivia tog en morgontur på Grotte och Maitai. Det blev delvis pulsträning i djupsnön som ännu inte försvunnit. Och sedan blev det tredje ridturen för Strumpan, som sköter sig väldigt bra även under ryttare.

//Cecilia


Söndagen 28 Mars 2010

Nu är våren verkligen på väg även om det är mycket snö kvar. Ska bli skönt när all snö är borta och det börjar bli grönt igen. Vi ville att snön skulle ligga till mars men nu räcker det. Det enda negativa med att snön försvinner är att vi inte längre kan använda pulka och sparken när vi fyller på vatten och ger hö till hästarna.

Idag fick tävlingshästarna träning då Anna och Jonna var här. Plaskigt och blöt var det men alla hästarna gick mycket bra även om Candle är lite överladdad och Jonna har fullt upp med att hålla henne i rätt gångart och tempo. Ska bli skönt när tävlingssäsongen börjar så kanske lite av hennes överskottsenergi försvinner.

Shahzam börjar kännas riktigt fin och utvecklas hela tiden, förhoppningsvis vågar vi oss på att starta i någon dressyrtävling i år. Ska bara få tiden att räcka till.

Illuztra blir bara rundare och rundare och börjar få sitt föllugn och står och mediterar i solen, när den visar sig. Ska bli spännande att se vad det blir för nåt som kommer ut i sommar.

//Olivia 


Söndagen 21 mars 2010

Igår fick våra klippta tävlingshästar gå utan täcke för första gången i år. Vårkänslor och spring i benen drabbade alla hästarna när de släpptes ut. Men idag är det snöoväder igen så det blev täcken på igen. Jag tror alla längtar till att våren ska komma på riktigt nu.

I fredags var Morninglight, Maitai och Irre hos tandläkaren. Morninglight tog bort vargtänderna, Maitai som vi tog bort vargtänderna på förra året hade en rotrest kvar som togs bort, så nu kommer hon förhoppningsvis gå rakare igen. Irre som blivit sparkad och slagit av två tänder blev också tillfixad.

Annars rullar träningen på med alla hästar. Morninglight har haft vagn på sig tre gånger och sköter sig mycket bra. Tävlingshästarna tränar bra och Strumpan inridning har börjar och hon har haft ryttare på sig två gånger.

Enda orosmolnet är att vi inte ska hinna kvala Irre förre den 18 april då vi tänkt starta travsäsongen. Vi hade planerat att kvala honom igår men då han var hos tandläkaren i fredags gick inte det. Med det ska förhoppningsvis kunna lösas på något sätt.

//Olivia


Söndagen den 28 februari 2010

Haft en lite låg period då vi för två veckor sedan var tvugna att ta bort Skrutten och Rocky. Skrutten har haft problem med fång och blev aldrig riktigt bra och när även Rocky blev dålig bestämde vi oss för att de tillsammans skulle få vandra vidare. De ligger nu begravda här på gården bredvid Shahrazad och Illuzter.
Rocky och Skrutten

I övrigt rullar allt på. Tävlingshästarna tränas och både Candle och Irre känns riktigt laddade. Det blir debut för dem på Bergsåker i april. Strumpan börjar förstå vad det hela handlar om även om hon fortfarande går bäst i rygg. Maitai som kan bli lite nervös i loppen är med varje vecka på licenskursen med Malin eller Jonna, är bra för henne att få gå en del provlopp i lugnt tempo. Sist körde Malin henne och hon gick jätte fint utan att galoppera en enda gång

Irre har tagit över som lektionshäst till Anna då Pärlan har fått lite välförtjänt vila. Han är ju en herre med mycket egen vilja. Han gör aldrig något dumt men har en bestämd uppfattning om hur saker och ting ska göras så Anna får jobba lite med honom på lektionerna, menbåde hon och Irre förbättrar sig för varje gång och vi satsar på att starta lite hoppning till våren. Grotte som haft lite svårt med höger galopp har utvecklat sig massor och gjorde sist jätte fina galoppfattningar både i höger och vänster varv

Tävlingshästarna får nu gå in på nätterna och äter hö istället för hösilage. Irre och Candle har lagt på sig lite mage som ska tränas bort med galoppintervaller till första start är det tänkt.

Det är många som klagar på att de inte kan träna för att det är för mycket snö, jag och Cissi sa i december att det skulle vara perfekt med snö till mars. När de varit kallt och snö så kan köra på isarna vilket gör att vi får lite nya roliga vägar att hålla till på. Att pulsjobba hästarna i snön är också perfekt även om det just nu är lite för djup snö så det blir till att skritta. Men nu när det börjat töa får gärna snön försvinna, efter en riktig vinter längtar man till våren
Strumpan tränar i djupsnönIMG_4011
Träning på isen, i varierande väder.

Idag har vi även varit funktionärer på en körtävling. Cissi kör sitt sista år som kusk på ponnytravet och har tänkt börja tävla i körning istället, vi börjar i år för att få lite rutin. Så våran gamla roslagvagn har varit inne på lagning och nytt bröstsele är inhandlat så om två veckor blir det debut i körning för oss. Ska bli spännande att börja med något nytt även om vi inte kommer sluta med ponnytrav utan överlåta tävlandet till våra medryttare.

//Olivia


Söndag 14 februari 2010

Veckorna bara försvinner iväg men nu märks det iallafall att vi går mot ljusare tider. När man fortfarande ser vad man håller på med klockan fem då är det bra.

Både igår och idag hade vi vagnträning för första gången med Morning och Witezz, båda skötte sig jättebra. Jag satt i vagnen som testpilot och Olivia samt Jonna/Malin höll i där fram. En liten vända i skritt och sedan tillbaka till stallet blev det. Nu blir det förhoppningsvis löshoppning för flickorna på torsdag och sedan fortsatt vagnsträning i helgen. Tänk det var ju nyss som dem var små föl.

Sedan har vi haft styrketräning både under ryttare och framför vagn med "resten". Totalt är det 10 hästar som är igång nu och det tar lite tid att köra igenom dem.

Nästa vecka blir det ryttarlicens och tränarlicenskurs på Täby galopp. Vi tänkte prova på lite andra grenar i år också. Bland annat galopp.

Hemsida till ung galopp är http://www.unggalopp.nu/ om man är intresserad av ponnygalopp.

//Cecilia

 


Söndagen den 7 Februari 2010

Idag har vi varit ute lite med kameran, det var strålande sol så det passade bra.  

Illuztra och Karezz
Illuztra och Karezz springer till utfodringen. Hela familjen arab hade spring i benen idag, Karezz och Witezz brukar springa men att Illuztra och Shahzam blev som tokiga i hagen hör ine till vanligheten. Shahzam till och med bockade och sparkade bakut  Familjen russ däremot tog det lugnt och stod bara i solen och njöt. Familjen fjällko blir som tokiga när vi lägger in ny halm i ligghallen och står sen en bra stund och mumsar i sig "madrassen". Det är tacken det för att man försöker hålla lite snyggt åt dem.

Nyhalmat i lösdriften

Smaskens

Eddy och Linus leker i snön
Eddy och Linus lekte i snön. På eftermiddagen blev det annan snölek för Linus och Jocke då de fick åka pulka bakom Pärlan när vi körde i full galopp. Jättekul tyckte killarna som gärna hade åkt mer.

Shahzam och Olivia
Olivia, Jonna och Anna red på ängen för att träna galoppfattningar idag. Lite tungt i djupsnön, men vi trampade fort uppett spår som vi höll oss i. Irre testade Anna lite och försökte smita undan men Anna kom till slut på hur hon skulle hålla Irre på spåret och fick några riktigt fina fattningar. Grotte har lite svårt för höger galopp och blev lite trött på slutet men Jonna kämpar på och det kommer nog snart lossna för dem.

Grotte och JonnaIrre och AnnaGaloppfattningsträning
Anna och Irrbloss med rätt galopp. Det blir dressyrlektion på Bergsvik för dem på onsdag.

Duktiga Shahzam

Shahzam fick för första gången träna på att fatta rätt galopp på volt och skötte sig mycket bra, fattade inte fel en enda gång . Han gillar att sträcka ut i galopp och även om han helst vill att det ska gå jätte fort har han ett stort register och kan både länga och korta galoppen.

//Cecilia


Söndag 31 januari 2010

Sista dagen på årets första månad. En snöig sådan. Här snöar det fortfarande och vi är snart uppe i en halvmeter snö. Perfekt när man vill träna hästar i djupsnö! Igår körde och red vi fyra hästar ca en mil varav halva turen gick över Ålands hav och Väddö kanal, snacka om temporära körvägar. Men oj vad hästarna gillar att springa på isen i vinterkylan. Sedan blev det barbackatur i vintermörkret med resten av hästarna.

Idag var vi på Thorsholma gård där Stockholms distriktet ordnade körträff, nu är vi taggade till tusen för att börja med körtävlingar, speciellt som man blir pensionär i år. Mindre taggad är jag med traktorkörandet. Återigen sitter traktorn fast, den här gången mellan vassen och stranden, istället för Moses i vassen är det Traktorn i vassen. Höll som bäst på att klippa av vassen längst med stranden då man kan säga att bärigheten gav vika. Får hjälp imorgon med att dra upp den, kan ju inte ha en traktor stående i Ålands hav!

//Cecilia


Lördagen den 23 Januari 2010

Efter en vecka i Stockholm längtar man efter att få komma ut till hästarna. Igår körde jag Candle med Irre på släp, blev lite pulsträning i djupsnön. Idag var Jonna och Anna här så idag fick jag lite hjälp med träningen. Vi började köra Strumpan och rida Grotte och Maitai även de fick gå lite pulsjobb i snön, men Maitai och Grotte fick göra det i galopp. Sen red vi Shahzam, Illuztra och Pärlan på en liten skrittur. Shahzam har fått vila en månad då jag haft mycket i skolan men nu ska han sättas igång igen. Illuztra har varit mammaledig och då hon varit lite tunn ha det känts onödigt att sätt igång henne, men hon tyckte det var mysigt att få komma ut på en liten promenad.

Jonna och Anna har börjat rida lektion en gång i veckan på Grotte och Pärlan och både hästar och ryttare verkar tycka det är roligt och lär sig alla en hel del.

På tisdagar är det Solvalla och licenskurs som gäller för Anna, Jonna och Malin. De körde för första gången i veckan och alla skötte sig fint. Anna som inte kört så mycket fick ordentlig fart på sin låneshettis som är känd för att vara slö. Malin och Irre fick köra först och där trivs ju Irre även om det inte gick så fort då Jonna hade skrämt upp Malin med att Irre skulle sparka om hon använde spöet, så nästa gång kanske tempot blir lite högre. Jonna körde Maitai som var lite nervös utan tussar och första gången på banan för iår. Men Jonna skötte det mycket bra och styrde runt henne lugnt och säkert.

I morgon blir det uppladdning inför skolveckan med både ridning och körning. Cissi som är på kurs den här helgen var lite förvånad över mitt stora träningssug men man får ju lite abstinens i Stockholm

//Olivia


3 januari 2010 Söndag

Tänk om jag inte var så otroligt oteknisk och klåfingrig. Råkade radera blogginlägget igen.....

Idag var jag ute på premiärtur på isen med Pärlan, vi hade självklart borrat först och sedan stack vi ut, och ja den höll. På så sätt får vi kanonkörvägar här med flera milslånaga slingor. Pärlan var den enda hästen som skulle tränas idag eftersom jag, Anna och Jonna var ute och träna resten igår. Det var glada ryttare på Irrbloss och Candle som kunde genomföra säsongens första galoppintervall i pudersnö. Det blev lite kontrollerade bockar om bockar kan vara kontrollerade, men duktiga Anna och Jonna satt såklart kvar. Kanske inte så mycket att välja på när coachen säger "Håll om med benen och ramla inte av nu är ni snälla".

Jul och Nyår har annars varit träningsintensivt. Grotte och Pärlan går förfullt. Mai, Strumpan, Candle och Irre har styrke/konditionsuppträning och Morninglight och Witezz tömkörs. Var ute på årets sista dag och tömkörde Morninglight och Witezz, Olivia kom på den smarta ideén att tömköra i djupsnö, Tackar för det, högröd när man kom tillbaka till stallet med andan i halsen. Men 2009 kunde slutar värre när traktor****** vägra samarbeta eller ja, det var snarare gripen som inte ämna gå upp och ner när hösilaget skulle ut så vi körde första biten på marknivå om man säger så. Tur att dem flesta verkar hålla sig ifrån vägarna på nyårsaftonskvällen. Men efter lite lirkande (jag skulle inte kalla det våld mot traktor) funkade gripen till slut.

God fortsättning

//Cecilia

 


Onsdagen 23 december 2009

Idag var Julia på besök och tog en del fina kort. Hon fångade en liten ruffsig Morninglight som var ledig idag. Hon är söt som socker och blir bara finare och finare.Morninglight i snön Fina Morninglight

Vi var också ute på ridtur med Hilda, Grotte och Shahzam. Full galopp i snön längs med Ålandshav. Vilket både ryttare och hästar uppskattade. Grotte har blivit spårklippt så han slipper svettas så mycket, även Pärlan ska bli spårklippt. Candle och Irre däremot har blivit helklippta eftersom vinterträningen nu är igång, även Maitai och Strumpan ska bli klippta.

Lipande Shahzam
Shahazam blev lite trött efter ridturen.

Grottes nya stil

Vilda Karezz
Karezz busar i snön, hon har lärt sig både levad och capriole alldeles själv. Hon visar gärna upp sina färdigheter när hon inte får som hon vill.

Hann med en liten slädtur med Pärlan också och så fick Strumpan ha sadel på sig för första gången. Imorgon ska Irrbloss dra julsläden med bjällror och facklor då vi ska hämta vår farmor och farbror i Rangarnö. Fast plogbilen har varit ute oroväckande många gånger nu.

Så från oss alla här på Granö en riktigt

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!RSS
«september 2019»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30