Lördag den 19 december 2009

Idag har det varit granhämtardag på Granö. Det är en tradition sedan några år som vuxit. I år var vi närmare 20 st. Först hämtar man gran, det förstår man ju av namnet. I år gick det ovanligt enkelt eftersom vi köpt extra mark för det ändamålet. Sedan är det stor lunch och sedan ridning och körning för barn och vuxna. Idag fick Grotte och Pärlan hjälpa till med det. Pärlan flåsa rejält efter att ha galopperat i snön med tre personer. Det var precis så att det gick att dra fram släden, men snötäcket var lite för tunnt. Men nu snöar det så förhoppningsvis kan vi ta en tur imorgon. Sedan är det stort efterättsbord med hemlagade godsaker och ja sedan är årets granhämtardag på Granö slut.

Annars är vintervilan nu slut för hästarna och vi har kört igång alla hästar ordentligt. Morninglight och Witezz har börjat i tömkörningsskola och det går riktigt bra. Vi planerar att sätta vagn i slutet av januari.

//Cecilia 


Tisdagen den 1 december 2009

Idag var veterinären här och vaccinerade Karezz, Grotte och Irre. Alla skötte sig fint, till och med lilla Karezz stod helt still. När vi skrev in vaccineringen i passen kom Ludde förbi på sitt vanliga kelliga humör. Varpå veterinären undrade om vi bara hade sociala djur  När jag tänker efter så är nog de flesta av våra djur väldigt sällskapliga, några av stallkatterna och kalvarna håller sig helst på sin kant men annars skulle nog de flesta av våra djur gärna sitta i knäet om de kunde.

I söndags var Anna och Jonna här. Vi skulle rida en ut på en lugn ridtur men Shahzam hade andra tankar. Han hade smalat på sig en hel del överskottsenergi och för första gången busade han på ridturen. När det var skritt ville han trava i skritt tempo och när det var trav ville han galopper i travtempo. Dessutom tänkte han explodera några gånger, men skärpte sig alltid när jag sa nej åt honom. Skönt att han är röststyrd. När han gjort av med den värsta överskottsenergin gick han super och gick för första gången i fin form i galoppen. Kändes så jäkla fin

Förutom att Cissi kommer hem i morgon är det inte mycket annat som händer just nu. Tävlingshästarna har vintervila ett tag till, men Morninglight och Witezz ska tömköras lite mer nu under jullovet för att under våren få vagn på sig några gånger innan sommarvilan.

//Olivia


Fredagen den 27 november 2009

Så har man varit helt själv med alla djuren en vecka. Har funkat bra med lite hjälp av Anna och Jonna som är snälla och ställer upp och sköter hästarna på kvällen när jag går sent i skolan.

Våran fina Maitai fick pris som bästa treåringa sto kat B. Då hon bara varit ute på banorna för att få rutin i år blev vi väldigt förvånade över att hon fick utmärkelsen, men blev förstås väldigt glada.

Började utfodra hästarna med ensilage i morse så nu börjar vintern verkligen närma sig.

I morgon blir det Globen horse show med Anna och Jonna som tack för all hjälp de bidragit med när jag var bortrest och även under sommaren och hösten. Är första gången för Jonna och Anna, men själv har man varit där ganska många gånger.

//Olivia


Fredagen den 20 november 2009

Jaha kanske dags för lite uppdatering igen.

Cissi åkte till Italien i måndags för att jobba på ett hoppstall. Pratade med henne igår och allt är inte som vi gör här i Sverige. T.ex. får hästarna bara hö en gång om dagen...

Innan Cissi åkte var tiden knapp för att hinna med allt som behövde fixas. Hästarna som skulle ha skor skoddes och övriga verkades. Vi gjorde i ordning utfodringsplatser och fixade nytt staket till vinterhagen Skrutten och Hilda går i. Hilda som efter 1.5 år kommit hem igen. Övriga hästar går nu tillsammans i stora vinterhagen med ligghall. Irre var i början ganska elak mot Shahzam och Witezz, men har nu lugnat ner sig och flocken är nu relativt lugn. Eftersom även kossorna går där blir det en ganska stor flock och nu när det har regnat en vecka i sträck börjar hagen bli lite kladdig på sina ställen.

Anna och Jonna rider på med Grotte och Pärlan. Båda börjar bli både starkare och få bättre flås och sist vi var ute och red var de riktigt pigga, men skötte sig som vanligt. Shahzam har gjort stora framsteg i sin ridning och har så sakteliga börjat söka sig ner på tygel. Han är så duktig och tycker det är riktigt kul att komma ut och röra på sig.

I helgen blir det travgala på Solvalla. Då hela min familj är bortrest tar jag med mig Jonna, Anna och Malin. Tycker jag dem är värda efter att ha hjälpt till på nästan alla tävlingar på Solvalla i år.

//Olivia 


Fredag 30 oktober 2009

Efter en månadsisolering har jag äntligen kommit ut till stallet igen. Har varit så mycket Högskoleprovplugg att jag bara gjort det nödvändigaste med hästarna för att sedan vända åter till ordlistor och tabeller. Gav iallafall resultat och förhoppningsvis ska 1.9 nu räcka till veterinär nästa höst. Så vad möts man då av när man kommer ut ur sin kula?!

Strålande höstväder med brandgula löv. Vad passar då inte bättre än en ridtur. Shahzam och Grotte var ute på en tur idag med mig och Vera. Hade reflexväst för säkerhetsskull så man inte blir misstagen för en älg.

Nu börjar det bli knappt med gräs i hagarna också så nu fodras hästarna med hö både morgon och kväll. Traskar runt i hagarna med pannlampa. Denna underbara uppfinning som gör livet lättare för hästägare med stora hagar med betoning på stora och hästar som gillar att leka kurragömma i höstmörkret.

Imorgon ska vi iväg på tömkörningskurs med Carina Matsson, ska bli riktigt spännande men vet inte än vilka hästar jag tar med.

Håller också på att fixa resa till Italien då jag ska flytta dit och jobba. Började jobba med italienskan igår.

//Cecilia 


Fredagen den 23 oktober 2009

Så har vi avslutat ännu en säsong. Förra helgen var sista tävlingen för året. Tyvärr regnade det vilket gjorde att Candle inte var på sitt allra bästa springhumör. Hon slutade trea i monten och blev diskad i travloppet. Även Irre blev diskad i travloppet, han ledde första varvet men sen kom bakhästarna som hade fördel av intervallhandikap i fatt och han hoppade. Så nu blir det till att kvala honom till våren då han har tre diskningar i rad. Är faktiskt första gången vi har en häst som vi är tvungna att kvala om pga av diskningar, men någon gång ska vara den första. Vi fick dock lite revansch då jag startade honom i gubb och gumloppet och vi lyckades knipa en tredje plats.   

Det gick däremot bättre för Cissi och Candle i första starten efter att Cissi kommit hem. De lyckades då pressa sig först över mållinjen på Gävle och vann med bara en nos. Även våran uppfödning Flashlight vann på Gävle och gick ett snyggt rekord på 2.12. Inte dåligt för en fyraåring.

Nu har tävlingshästarna fått vintervila och vi lägger istället lite mer energi på Shahzam och Illuztra som jag och Cissi tränar och på Pärlan och Grotte som Anna och Jonna tränar. Pärlan är verkligen en trevlig ridhäst och gör snällt allt Anna ber henne om. Grotte är också väldigt snäll men är lite latare och har ibland lite egna ideer på vad han behöver och inte behöver göra. I onsdags åkte vi och tränade hoppning med tjejerna. Pärlan och Anna skjutade glatt över hinderna och gjorde fina galoppfattningar. Grotte däremot tyckte det var onödigt jobbigt att hoppa när vi höjde hindrena lite så Jonna fick jobba lite mer än vad Anna behövde göra. Men när han hoppas så hoppade han jätte fint. 

Vi har även börjat träna Witezz och Morninglight. Båda har haft sele på sig och vi ska lite smått börja med att tömköra dem under hösten.

//Olivia 


Söndagen den 20 september 2009

Fullspäckad helg igen.

I lördags var vi på Solvalla. Candle fick gå ett snabbjobb inför starten nästa helg. Även Strumpan följde med och fick titta på banan igen skötte sig fint även om det inte gick så fort. Enda hästen till start var Maitai som troligen är inne i en växtfas och kändes inte lika fin som vanligt. När hon dessutom fick en lång galopp i första sväng så var det inte så mycket att göra. Plockade ännu en fjärde placering.

Idag åkte vi till Enköping med treårsstona. Strumpan tilldelades avelsdiplom med 5x8-40p. Vårat första diplom så det kändes extra roligt. Maitai tilldelades 38p och Pärlan 37p. Rättvisa poäng så vi är mycket nöjda med poängen.

Vi har nu även börjat rida Illuztra och Shahzam nu. Jag och Malin har varit ute två gånger och skrittat barbacka på dem. De sköter sig bra och idag följde även Karezz med. De är fortfarnade på bete men får nog komma hem nästa vecka.

//Olivia


Måndagen den 14 September 2009

Kanske dags för lite uppdatering av vad som hänt här på gården. Tyvärr utan bilder då jag inte hittar sladen till kameran

Maitai har gjort två starter, fått två placeringar och sänkt sitt rekord med två sekunder. Hon börjar förstå vad det hela går ut på och sköter sig bara bättre och bättre.

Irre har startat tre gånger och han har gjort en rejäl rekordsänkning på åtta sekunder när han vann på Solvalla. Tyvärr är han ju i trotsåldern och pga sitt humör har det blivit två diskningar i dem senaste starterna.

Candlelight som visade fin form på Eskilstuna har tagit en andra och en tredje plats. Men var lite loj i sista starten, så det blir klippning innan nästa start.

Illuztra och Karezz har kommit hem och är dräktig med Preference. Nu hoppas vi att inget händer utan att vi får ett fint litet föl nästa år.

Karezz och Witezz har varit på premiering på Jälla. Karezz fick mycket fina poäng 88878-39p och Witezz fick 77787-36p. Väldigt nöjd med poängen på Karezz och helt okej poäng på Witezz som är inte i en rejäl växtfas.

Efter det tog jag lite välförtjänt semester och hälsade på Cissi på Azorerna. Blev bad, ridning och sightseeing.

Igår var det Guldruss på Skansen med Candle, Maitai och Strumpan. Hade som mål att komma hem med tre guld och det gjorde vi också. Candle och Maitai fick båda 5x8 och Strumpan fick 98888-41p. Jätte nöjd med alla tjejernas poäng. Den som skötte sig bäst var Strumpan, som är den som är minst rutinerad. De andra trodde att vi skulle på trav och Candle blev mycket besviken när det var utställning istället. Hon vägrade att stå still och tänkte bita mig, allt för att visa sitt missnöje.

Irre vilar nu resten av september för att eventuellt göra en sista start i oktober. Men Maitai och Candle fick idag gå intervaller. Candle i galopp och Maitai i trav. Båda gillar verkligen detta och tände till ordentligt.

Nästa helg blir det Solvalla och premiering i Enköping för treårsstona.   

//Olivia  


Söndagen 9 Augusti 2009

Tävlingsfrihelg hör inte till vanligheten så man får passa på att njuta.  

Igår var Jonna och Anna här och då det inte blev något snabbjobb den här veckan körde vi galoppintervaller på en äng istället. Roligast tyckte Jonna och Candle att det var som drog iväg i högsta hastighet, Jonna hade lite svårt att hålla Candle men hon skötte sig ändå fint. Maitai som inte är så gammal och inte tidigare har fått galoppera så fort tyckte detta var lite för roligt och började bocka med Anna. Anna som inte är så stor växt lyckades hålla sig kvar och få stopp på Maitai efter 20 m och sen fick de ta det lite lugnare. Vilken sits hon har Anna, vet inte om jag hade suttit kvar.

Illuztra är nu färdig betäckt och som vanligt har hon blivit jätte kär. Känslorna är tydligen besvarade och de får därför gå i hagarna brevid varandra för att hålla sig lugna trots att hon inte är brunstig längre. Koll med ultraljud blir efter den 23 augusti och förhoppningvis kan jag hämta hem henne under den veckan.

Nästa helg blir det tävlingar i Lindesberg för Maitai, sen ska hon få ett tävlingsuppehåll. Har inte bestämmt mig för om det blir till slutet av september eller för resten av säsongen. Beror lite på hur mycket det blir i skolan.

//Olivia


Tisdagen den 4 Augusti 2009

I söndags var det tävlingsdags igen. Alla våra starthästar hade varsitt lopp. Först ut var Maitai som bara ser bättre och bättre ut. Tyvärr blev hon diskad men låg med i täten ända till upploppet.
Maitai Eskilstuna

Dagens andra start gjorde Irre som vi nu satt på skygglapparna på igen, vilket gjorde att han koncentrerade sig bättre. Tyvärr var loppet väldigt tufft med stora rekordsänkningar och Irre blev oplacerad.

Sista starten för dagen var med Candlelight. Hon var mycket taggad men hade tyvärr spår åtta bakom bilen vilket gjorde att hon låg i tredje spår nästan hela första varvet och när Julia tänkte avancera snubblade Candle och föll in i galopp. Hon slutade trea och vi är mycket nöjda med henne. Hon börjar hitta formen igen Candle på Eskilstuna

Igår flyttade jag även lite hästar. Strumpan och Pärlan fick flytta ner till hästarna i Backa. Så nu är det bara tävlingshästarna och Rocky och Skrutten som är hemma. Fem hästar i varje hage och två i Skåne. Illuztra betäcktes för sista gången i lördags och nu hoppas vi att hon är dräktig så hon snart kan komma hem.

Idag kommer Kattis och ska sko hästarna och sen kommer alla medryttarna för en ridtur.

//OliviaRSS
«september 2019»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30