Torsdagen den 5 februari 2015

Nytt år, nya möjligheter!

Tiden går fort när man har roligt och mycket har hänt på Granö även om hemsidan inte uppdaterades särskilt mycket förra året. En del trav och utställningar hann vi med förra året. Däremot blev det inte lika många körtävlingar då Irre, våran klippa, i juni flyttade till en barnfamilj i Sundsvall. Han verkar trivas mycket bra och vi har fått uppdateringar från hans nya familj som stormtrivs med honom. Känns alltid roligt när man lyckas sälja en häst till rätt familj.

Våra tävlings- och träningshästar har nu kommit igång efter årets vintervila och alla känns mycket fina. Då vi bestämt oss för att Candlelight inte ska starta i år utan betäckas kommer vi bara starta Strumpan, Yttring och Flashlight i ponnytrav. Flashlight flyttade hem i höstas och målet är att han ska kunna gå under 2-minuter i år. Yttring kommer även debutera i körning i år och med honom har vi som mål att kunna starta i en fullständig LA. Förhoppningsvis kommer han även vara redo för att starta någon dressyrtävling. Flash och Yttring har blivit riktiga kompisar och båda killarna tränar på mycket bra. Snart ska vi åka in till Solvalla med dem för att se om de börjar bli kvalklara.

Strumpan ska förutom ponnytrav även tävlas i hoppning när vi flyttar tillbaka till fastlandet i april. Förra säsongen blev något av en mellansäsong för Strumpan då hon vid två tillfällen var med om olycka med vagnen blev hon väldigt spänd varje gång som något lät. Vilket gjorde att hon spände sig i loppen och inte kunde prestera på max. I år har hon inte varit lika spänd och förhoppningsvis kan hon slappna av lite bättre även i loppen framöver.

Även Witezz är igång igen efter en välförtjänt vintervila efter en intensiv höst med två månaders hoppträning och tävlingar, då hon debuterade i hoppning och även gick felfritt i LC. Hon har äntligen funnit ett lugn och blir stadigare och mer framåt för varje gång man rider henne. Hon har tidigare haft svårt för att få ordentliga rygg och rumpmuskler men nu är hon rund och fin och har blivit väldigt lik sin mamma Illuztra. Witezz kommer om några veckor att flytta, först på prov men förhoppningen är att vi hittat hennes nya familj. Det ska bli mycket spännande att se hur de kommer trivas med varandra men känslan är den rätta. 

Även Preztige har flyttat, även om det inte är för gott, då han är utlånad till några bekanta till oss. Vi har fått rapporter om att han trivs mycket bra och att hans nya bästis som han leker med är ett halvblod på 180 cm.  Han har gått från att vara störst i stallet till att vara minst.

Molnbröderna har även de börjat sin träning. Killarna har körts utan ledare men har under januari fått lite ledigt då det har varit alledels för halt för att köra. Även Molnbröderna kommer att säljas under året och två är redan tingade.

Nästa helg åker jag, Yttring och Flash på årets första utställning och sen kommer kör- och travtävlingarna att rulla igång. Och både jag, Cissi och hästarna är redan laddade för vad säsongen har att erbjuda.

//Olivia

 


Tisdag 27 maj 2014

Snart sommar!

Mindre än två veckor kvar nu i skolan  och 4:e året på veterinärprogrammet innan sommarlov. Blir ingen ledighet för mig i år utan väljer istället att fylla dagarna med skoningar, jobb på hästkliniken och olika läger med hästar och djur både på Granö och nere i Skåne. Toppensommar med andra år!

Igår var jag nere på blixtvisit på Gotland för att sko och fira vår fina Candle som fyllde hela 15 år i söndags. Har känt henne i mer än halva mitt liv då vi har haft henne sedan hon var litet föl och kom från Lojsta hed på Gotland. Längtar till hon kommer hem men innan dess blir det start nu på torsdag på Visbytravet, Skrubbs.

Kram Candle Kram på dig!

Hovslageri 1Flög ner till Gotland så min packning var lätt!

 I helgen delade team Granö upp sig, vi får ofta göra det för att hinna med allt. Så medan jag jobbade på Solvalla och Elitloppet så åkte Olivia, Jonna och AK till Norrtälje och RPAFs utställning med Yttring, Strumpan och Cumulus. Alla hästarna skötte sig utmärkt och det slutade med att domaren utsåg Strumpan till Best in Show med hennes hittills högst poängrad hela 43 poäng. Strumpan är i väldigt fin form just nu och vi ser framemot hennes nästa start på Gävle den 8 juni. Strumpan har också fått en ny liten ryttare som hon verkar ha klickat med så förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan hon kommer ut på hoppbanorna igen. Vilket hon formligen älskar!

Yttring och Olivia Fina Yttring som spanar på tjejer!

Strumpan uppställd Fina Strumpan

Strumpan och Olivia Strumpan och Olivia (Olivia fick också fina ord från domaren för hennes fina visningar av hästarna)

Tack till AK som med bruten arm följde med och groomade tillsammans med Jonna!

Dags att återvända till vardagen, ska ut med skolans distriktsveterinärer eller "ambulansen" som det kallas till sjuka djur runt Uppsala. Det är alltid tråkigt när djur blir sjuka men desto roligare om man kan lösa problemet och bota dem.

Nästa gång blir det nog lite spännande nyheter! På återseende.

//Cecilia

 


15 maj 2014

Våren i full blom!

Nu växer det så det knakar i hagarna. Småkillarna är släppta på bete och araberna och connemarerna går ute på nätterna nu också. Russen är dock inne på nätterna och vilar upp sig.

Samtliga fjolårskalvar har åkt till sina nya ägare och nu väntar vi på spänning på årets kalvar. Juni-Juli är det dags Vårblomma, Gullviva och Smörblomma att kalva.

Det har kommit in massor med anmälningar till ponnylägrena i sommar, som det är nu står flera på väntelista och  vi kollar upp möjligheten att lägga in ett extra läger. Det kan dock som vanligt bli svårt med tiden då jobb på hästkliniken och hovslagarkunder ska hinnas med också. Innan ponnylägrena drar igång kommer vi också ha ett djurläger tillsammans med Svenska Blå Stjärnan, det är också helt fullt och vi ser verkligen fram emot att träffa alla barn och ungdomar.

För er som inte vet vad Svenska Blå Stjärnan så kan jag berätta att det är ideel organisation som nästan är 100 år gammal. Från början skulle Blå Stjärnans medlemmar hjälpa djur i samband med krig men idag hjälper man till vid kriser i samhället, t ex smittskyddsutbrott. De har en väldigt bra barn- och ungdomsverksamhet, vi var med både på hund- och ridläger när vi var små. och idag är jag ofta engagerad som kursledare, nu närmast i Skåne i juni.

www.svenskablastjarnan.se

 
//Ha det fint i majsolen så länge.

 

 


Söndag 6 april 2014

 

Lite fölbilder- utan föl!

I år väntar vi inga föl på Granö, däremot ser vi framemot några kalvar till sommaren. Men fick de här fina bilderna skickade till mig från Rebecca Åkerblom som fångade Yttring på bild när han var litet föl. Visst var han söt! Yttring var iväg på avelsvärdering för 2 veckor sedan, det var lång resa på nästan 45 mil och sedan utställning, vet.besiktning och bruksprov med körning. Vi var alla rätt möra efter den helgen. Så Yttring har vilat 2 veckor nu, men nu är vi på gång igen. Igår var han med på Solvalla, för att se och lära. Och idag var vi ute på en tur på vårfina vägar runt Granö. Nästa vecka blir det träning på Solvalla igen och då ska vi även köra hade vi tänkt igår ficka han bara titta!

Förra helgen var det årsmöte i Svenska Hovslagarföreningen. Mötet var i Borås i dagarna tre. Och den amerikanska hovslagaren Chris Gregory höll en intressant clinic med både teori och praktiska förevisningar. Intresssant och lärorikt.

IMG_2649[1]

Idag var det körtävling på Thorsholma. Irre debuterade i medelsvår precision, inga bollar ner (inte i LA heller) men tiden räckte inte till för placering idag. Däremot blev det både seger i dressyren och precisionen i inomhuscupen som Irre varit med i så vi fick ändå åka hem med två blågula.

//Cecilia

 

 

 


Söndag 9 mars 2014

Vår i luften på Granö- och årsdebut i körningen.

Den här helgen känns det som våren kommit till Granö, och med det snurrar vi också upp tempot lite för att hinna med allt roligt.

Igår var Olivia och jag iväg på körtävling i Sala med Irrbloss, vi var tvåa i dressyren, ClearRound i första precisionen och sedan blev det två pet i LA tyvärr. Men vi var mycket nöjda då Irrbloss utvecklats mycket trots att tiden för organiserad träning inte riktigt funnits under vintern. Han har trots det utvecklat sin galopp fantastiskt fint under vintern och det kommer vi jobba vidare med under året. Nästa start blir om två veckor, trimning till dess.  

En annan som trimmar på är också Yttring som nu är satt för vagn, varit i ridhuset och körts, blivit skodd för första gången och imorgon blir det vaccinering och vargtänder som ska plockas. Vargtänder sitter precis framför de första kindtänderna (är en pytteliten kindtand egentligen) som mest ställer till besvär. Vi tar alltid bort dem på våra hästar innan inkörning, det är inte alla hästar som har de dock men om de har väljer vi att ta ut dem.

IMG_2584[1]

Lurvigaste ponnyn Irrbloss!

Vallmo och Lavendel, två av fjolårets kalvar har nu fått samma aptit för "godis" som sina mammor (Smörblomma och Gullviva). De går på lösdrift tillsammans med hästarna men snart är det dags för hagbyte, så fort gräset kommit upp litegranna. Och har man en gång satt huvudet i hinken som ko lämnar man den inte förrän det är helt slut!

 

IMG_2578[1]

 

 

För några helger sedan var jag också iväg till Edinburgh med ett härligt gäng veterinärstudenter från Uppsala. Det var lagtävling i dressyr och hoppning och väldigt trevligt arrangerat. Nu kör jag mest häst till vardags men det är väldigt kul att rida ibland också, fort får det gärna gå också.   På kvällen var det prisutdelning och middag samt skotsk dans som inte var det lättaste att lära sig.

 

IMG_2564[1] 

Dusty och Duty hjälper till att köra ut hösilage och halm till hästarna. Det är viktigt med bra medhjälpare!

Nu lider helgen mot sitt slut. Olivia och Jonna har åkt till Gotland tillsammans med Dusty. Anna, jag och Anna-Karin får klara oss själva med hästarna den här veckan. Till helgen åker jag till Gotland och skor Karezz och Illuztra och hämtar hem Jonna (praoar på Olivias jobb) sedan ska molnbröderna köras in och Witezz och Preztige sättas igång med start nu i mars. Full fart med andra ord-precis som det ska vara!

//Cecilia

 

 


8 februari 2014

Patologi-träning- och kurs.

Veckan har som vanligt varit fullspäckad på Granö.  Strumpan och Candle går nu totalt 3-4 km 4-5 ggr i veckan i lugnt tempo tillsammans med Anna och Jonna. Pärlan och Irre tränas på som vanligt och Yttring tränas med tömkörning. Han är väldigt pigg och framåt så just nu tränar vi mest på att bromsen ska fungera. All fin snö som lyste upp har också försvunnit vilket gör att det både är extra halt och mörkt för tillfället.

Har börjat ny kurs i Uppsala också så det blir långa dagar, är tre veckor på patologen just nu och obducerar bland annat häst. Det är såklart lite obehagligt innan man är van men också väldigt lärorikt att se verkligen få se hur det ser ut, både det som är normalt och det som är sjukt. T ex isste ni t ex att hästar inte är särskilt bra på att blanda fodret i sin magsäck, vilket gör att man faktiskt kan skilja ut tom en tuggad morot i magsäcken.

A-K, Anna och Jonna har också hållit ställningarna här i helgen då jag varit på kurs i Sundsvall med veterinärförbundets hästsektion som hade temat hälsa, prestation och träning. Väldigt intressant och lärorikt.
Visste ni t ex

# Ridskolehästar (gäller troligen alla hästar såklart) som får 4 veckors sammanhållen vila är mindre skadedrabbade än övriga.
#Många hältor orsakas av "dåliga" ryttare, av 40 utdömda hästar i projektet "Himlen kan vänta" som Agria genomförde blev 39 hästar friska efter att de bytt ryttare och blivit omplacerade.
#Hästar som äter huvuddelen grovfoder alltså hö/hösilage och gräs når mjölksyratröskeln senare ( det är när mjölksyran kommer som man blir väldigt trött/stum) jämfört med hästar som äter stor giva kraftfoder.
#Variera träningen på olika underlag för att få friska hästar. Det perfekta underlaget finns inte.
#Man kan nå samma resultat med lägre träningsintensitet och därmed lägre skaderisk. Det gäller att träna rätt och ha "hästöga" för att nå framgång.

IMG_2506[1] Leg.vet Elin Hernlund, talar om underlagets påverkan. Hon var bland annat med och tog fram underlaget till OS i London 2012.
IMG_2504[1]Baby och Duty är glad över att det är helg.

Nästa vecka, fortsätter Yttrings inkörning, Anna och Jonna tränar övriga russ och i slutet av veckan åker jag till Edinburgh!

//Cecilia
Lördagen 1 feb 2014

Nytt år nya tag och lite mer uppdateringar.

I helgen har hela Granögänget varit på tolktävling i Massum. Vi hade med oss Irrbloss och Pärlan och de fick gå tre heat vardera.

tolk14

Irrbloss, Anna och Linda i starten.

tolk12

Pärlan, Anna och Helena värmer upp.

tolk7

Pärlan, Anna och jag.

tolk1

Irrbloss, Anna och jag fortfarande stabila.

tolk8

Irrbloss, Anna och jag lite mindre stabila men väldigt snabba!

tolk6 cissiramlar

Målgång, andraplatsen säkrad :-)

Förra veckan var jag iväg på Gotland, jag åker dit numera var 7-8 vecka och skor Illuztra och Karezz som bor där tillsammans med Olivia sedan juni 2013. Den här gången hade jag dessutom med mig Yttring 667 från Börje och Carola Johansson på vägen hem, det är vårt senaste nytillskott och Candlelights tilltänkta man i framtiden. Det kommer komma upp mycket mer om honom lite senare i vår på hemsidan. Just nu pågår inkörning och därefter blir det inridning.

IMG_8550

Olivia och Karezz på Gotland.
yttring uppställd

Yttring i vinterskrud.

Ett annat välkommet nytillskott till Granögänget är inackorderingen Windy, connemara som numera bor hos oss. Hennes ägare Anna-Karin är en klippa i stallet. Bilder kommer. 

Candle och Strumpan har också satts igång efter vintervilan, taggade till tusen. Vi får se om vi kan bräcka förra årets fina resultat med nya fina rekord och placeringar. Jonna har dessutom blivit champion på Gävle vilket gör att de kommer åka till Wången och Östersund på elitvecka i sommar. 

//Cecilia

 

 

 

 


Långfredagen den 29 mars 2013

Nu har vi lagt ut information om sommarens ponnyläger på Granö. Det kommer bli fem st 2-3 dagarsläger och vi ser framemot att både träffa gamla och nya lägerdeltagare. Några har blivit riktiga stammisar som återkommer år efter år, jättekul tycker vi.

Anna, Jonna och Olivia har jobbat hårt med vinterträningen av Candle och Strumpan och på påskafton bär det av till Gävle och årsdebut för Strumpan. Med ny balansering ska det bli spännande och se hur det går. Ser framemot att ratta runt lastbilen i ponnytravlandet 2013. :-)


Vi går i väntans tider också. Vårblomma och Smörblomma ska förhoppningsvis kalva nu i vår och det blir spännande att se vad det blir för några sötnosar.

Glad påsk önskar hela Granö Stall

 


Tisdagen den 8 januari 2013

Uppdateringen på hemsidan har vi tyvärr inte varit prio ett under hösten och vintern. Både jag och Cissi har haft fullt upp med skolan, men nu har jag lämnat in min uppsats och är snart helt klar på jursitlinjen så nu har jag lite mer tid och har uppdaterat hemsidan lite här och var.

bild
Det roligaste som hänt här på gården är att våra fina killar från Lojsta Hed äntligen är här. Stratus, Cirrus och Cumulus är alla tre mycket trevliga, även om de väldigt olika till sättet och även extriört. Ska bli spännande att se hur de utvecklas. När de kom från Gotland fick de under en vecka gå i lilla hagen och stå inne i stallet på nätterna så att de skulle bli tama innan de flyttade ner till lösdriften. Till vår hjälp hade vi Shahzam som är en pärla när det gäller att fostra unghästar. Särskilt Cirrus tycker mycket om Shahzam och följer efter honom överallt.  


Under jullovet började vi även  sätta igång Irre, Candle och Karezz efter deras välförtjänta vila. Trots mycket snö och hala vägar är de nu igång på riktigt och träningen inför kommande säsong kan börja på allvar. Strumpan som fick en lite längre säsong än Candle får vila januari ut innan vi sätter igång henne. Hon går just nu på lösdrift och njuter av att få vara vildruss för en stund.

En summering av året som gått är på sin plats. Vi har haft ett toppenår med hästarna med framgångar inom alla grenar.

I år har vi bara varit på två utställningar. RPAF vinterutställning och Mälarruss utställning på Rockelstad och på båda utställningarna fick våra hästar fin kritik och fina poäng. Roligast var ändå att Strumpan på Mälarrussutställning blev bästa sto och trea i BIS-ringen.

C:UsersOliviaPictures2-07-06$6

Cissi har statsat mer och mer på körningen och vi har varit iväg på träningar hos Tomas Algotsson på Rockelstad. Både Irre och Cissi har utvecklats mycket och vi har varit iväg på några tävlingar och även debuterat i maraton. Nu gäller det bara för Cissi att hålla tävlingsnerverna i styr och visa hur bra de faktiskt kan köra.

imgp3137_shrink-398x600

Även en hel del starter i trav och monte har det blivit. Candle har vunnit både i trav och monte och sänkt rekordet till 1.53.1. Strumpan har även hon vunnit i trav och blivit tvåa i monte och sänkt rekordet till 2.06.8. Förutom detta har de en mängd placeringar och särskilt Strumpan har utvecklats och blivit mindre spänd under loppen.

C:UsersOliviaPictures2-07-06!3i57270358__szw1280h1280_

C:UsersOliviaPictures2-07-06 3

Även en hel del hopptävlingar har det blivit. Strumpan och Anna har  i nästan hälften av starterna placerat sig bland de två första, inte dåligt för att vara första säsongen som de tävlar i hoppning.

Vinstdsc09543_50979334ddf2b320760000f5

Karezz blev under sommaren inriden. Hon skötte sig mycket bra och vi skrittade och travade innan hon fick lite vila under sensommaren och hösten. Nu är vi igång igen och har även galopperat. Till våren ska vi börja rida lektion och börja hoppa lite småhinder.

C:UsersOliviaPictures2-07-06&2
Jonna och Witezz jobbar vidare och startade under hösten en Pay and Ride dressyr och även om en del finslipning är kvar att göra innan de är redo för att tävla på en riktig tävling närmar de sig och kan förhoppningsvis starta någon dressyr tävling under året.
C:UsersOliviaPictures2-07-068

Även om hästbeståndet under förra året ökade har Morninglight flyttat till Jönköping för en framtid som hopponny och Hilda har vandrat vidare till de evigt gröna ängarna.

morning

Hilda huvud

Nu tar vi nya tag och satsar på ett minst lika bra 2013!

//Olivia


Måndagen den 24/9

Nu är det höst på riktigt och även om både korna och hästarna är kvar på betet kommer de snart att flyttas hem och installeras i vinterhagen med lösdrift. Det ska bli skönt att få hem alla djuren, även om det betyder att vintern snart är här. Vilket även betyder att tävlingssäongen snart är slut.

Till helgen startar vi i årets sista körtävling och vi hoppas att Cissi och Irre kan höja sig en nivå till i dressyren och sätta personbästa. Vi ska ju dessutom debutera i maraton och det ska bli riktigt spännande att se vad vi kan prestera där.

548751_528860587140887_1414384534_n

305065_528812450479034_1382682336_n

I lördags var vi på hopptävling med Strumpan och Pärlan. Pärlan hoppade clear round och Strumpan och Anna gjorde sin hittills bästa runda med bra vägar och tempo och lyckades knipa en fin andra plats. I LC rev de tyvärr ett hinder men hoppade i övrigt mycket bra. Tre hopptävlingar är kvar för säsongen och då ska även Irre få chansen igen och visa att han faktiskt kan hoppa och inte bara busa.

Witezz och Irre ska även åka på en eller två pay and ride i dressyr. Vilket blir bra träning inför nästa år då det är tänkt att de ska starta i lite dressyrtävlingar.

Karezz har fått en liten vila för att smälta alla intryck från inridningen. Men hon kommer sättas igång igen när hästarna kommer hem från betet. Även Candle har fått en välförtjänt vila efter en mycket bra tävlingssäsong med flera vinster och rekordsänkningar.

//OliviaRSS
«juli 2023»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31